Matematyka
Aparatttka
2

1 . Z Torunia o tej samej godzinie wyruszyły w przeciwnych kierunkach dwa pociągi: jeden do Gdańska, a drugi do Krakowa. Pierwszy pociąg jechał z prędkością 53 km/h, a drugi z prędkością 69 km/h. Jaka będzie odległość (mierzona wzdłuż torów) między tymi pociągami po 3 godzinach jazdy? Prosiłabym o podanie wszystkich obliczeń 2 . W teatrze na parterze znajduje się 25 rzędów po 23 fotele , na pierwszym balkonie - 20 rzędów po 25 foteli , a na drugim balkonie - 7 rzędów po25 foteli . Ile jest wszystkich miejsc w tym teatrze .

+0
(2) Odpowiedź
Kaasiek08

1. Jaka będzie odległość (mierzona wzdłuż torów) między tymi pociągami po 3 godzinach jazdy? [latex]3 \cdot 53+3 \cdot 69=159+207=366km[/latex] Odp.: Po 3 godzinach jazdy odległość między pociągami będzie wynosiła 366km 2. Ile jest wszystkich miejsc w tym teatrze? [latex]25 \cdot 23+20 \cdot 25+7 \cdot 25=575+500+175=1250[/latex] Odp.: W teatrze jest 1250 miejsc.

Roxi96

1) pociągi będą się od siebie oddalały z każdą godziną o sumę ich prędkości. Za trzy godziny odległość będzie: 3*(53+69)=3*122=366 km 2) Należy z sumować miejsca na parterze i balkonach: 25*23+20*25+7*25=575+500+175=1250 miejsc

Dodaj swoją odpowiedź