Fizyka
Konto usunięte
28

Rowerzysta przejechał pierwsze 5 km ze średnią prędkością 20km/h, a następnie 12km ze średnią prędkością 16 km/h. Z jaką średnią prędkością jechał na całej trasie i w jakim czasie ją przebył?

+2
(3) Odpowiedź
cziken007

20km/h / 5km= 4km/h 16km/h / 12km= 1,3km/h średnia prędkość: (4+1,3)/2= 2,65 km/h 5km/h -- x 20km/h -- 60min 60*5 / 20= 15min 16km -- 60 min 12km -- x min 60*12 / 16= 45min 45min+15min=1h Odp: rowerzysta jechał godzinę ze średnią prędkością 2,65km/h ;)

helloshittykitty

s-droga t-czas v-prędkość s=t*v t=s/v t1=5/20=0,25h t2=12/16=0,75h t=t1+t2=0,75+0,75=1h s=s1+s2 s=5+12=17km v=s/t v=17/1=17km/h Czas to 1godzina, a prędkość średnia 17km/h

kuba4224

V=s/t V- prędkość s - droga t - czas V=s/t / *t V*t=s / : V t = s/V s1 = 5km V1= 20km/h t = 5 : 20 t= 0,25h t = 15minut = 900s s2=12km V2=16km/h t= 12:16 t=0,75km/h t= 45minut = 2700s Łączny czas: t = 45minut+15minut = 60min= 1h = 3600s V=s/t s= 12km + 5km = 17km = 17000m t = 3600s V= 17000m : 3600s V = 4,722 m/s V = 17 km/h

Dodaj swoją odpowiedź